medicaltaping

Wat is lymfoedeem?

Lymfe is een helder vocht dat circuleert in en rondom de weefsels van het lichaam. Via lymfevaten en lymfeknopen worden afvalstoffen uit de weefsels weggevoerd.
Lymfoedeem ontstaat door een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaam. Het evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht is verstoord geraakt. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals: zwelling, vermoeid en zwaar gevoel, moeite met bewegen, pijn, infecties en huidafwijkingen.

Wat is Lymf Taping?

Lymf Taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept en uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale CureTape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

lymf-taping-1lymftaping-curetape

De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan door het drukverschil vocht uit het omringende weefsel opnemen.
Onder de CureTape wordt prelymf (vrij vocht tussen de cellen) zo gemakkelijker opgenomen en dat zorgt weer voor een beter lymftransport naar de grotere lymfvaten. De drukverschillen tussen de stroken CureTape stimuleren daarbij de lymfafvoer nog eens extra. Tijdens beweging is er bovendien sprake van een micromassage-effect.

Lymf Taping in combinatie met manuele behandeling

Het effect van Lymf Taping vindt vooral plaats in de bovenste laag van de huid, terwijl met Manuele Lymf Drainage ook diepere handgrepen kunnen worden toegepast.
De Manuele Lymf Drainage werkt zo als voorbereiding voor een effectieve Lymf Taping behandeling, waarbij CureTape zorgt voor 24-uurs-drainage.

Lymf Taping na een ongeval of operatie

lymftaping-na-ongevalNa een ongeval of na een operatie ontstaat een zwelling in het weefsel door toename van vocht tussen de cellen. Hierdoor stijgt de weefseldruk, waardoor pijn ontstaat. Door de lokale zwelling bij een weefselirritatie zo snel mogelijk tegen te gaan, komt de bloedcirculatie weer op peil en kan het weefsel sneller herstellen. Bij vrijwel alle vormen van weefselschade of blessures is toepassing van Lymf Taping daarom aan te bevelen.

Bij mensen met een gezond werkend lymfstelsel is bij postoperatieve of posttraumatische schade de combinatie met Manuele Lymf Drainage niet noodzakelijk. CureTape draagt eraan bij dat de zwelling wordt tegengegaan. Lymf Taping bij een in principe gezond werkend lymfstelsel is daarom algemeen toepasbaar en hoeft niet exclusief gedaan te worden door oedeemtherapeuten.

Het effect op littekens, hematomen en fibrosering?

De behandeling van littekens, hematomen en fibroseringen zijn onderdelen van het LymfTaping.

De CureTape-stroken zorgen ervoor dat bloedvaatjes en lymfvaatjes makkelijker ingroeien, waardoor het litteken beter herstelt, hematomen snel sterk verminderen en gefibroseerd weefsel zachter wordt.

De voordelen van Lymf Taping op een rijtje

 • Veilige, effectieve behandeling en pijnvrij op probleemgebieden
 • Werkt 24 uur per dag drainerend
 • Combinaties van meerdere afvoerwegen mogelijk
 • Huidvriendelijk en comfortabel
 • De bewegingsmogelijkheid wordt niet beperkt
 • Geen beperkingen bij douchen en zwemmen

CureTape in het kort:

 • Elastische, ademende, zelfklevende tape
 • Hoogwaardig katoen met latexvrije elasticiteit
 • Anti-allergische acryl kleeflaag
 • Waterproof, douchen met tape is geen probleem
 • Zonder toegevoegde stoffen
 • TÜV-gecertificeerd