medicaltaping

Enkelinstabiliteit en Medical Taping

Wat is enkelinstabiliteit?

Veel mensen en vooral sporters hebben last van enkelinstabiliteit. Deze instabiliteit ontstaat vaak door het regelmatig verzwikken van de enkel waardoor de enkelbanden opgerekt of gescheurd zijn en de genezing slecht verloopt.

Ongeveer 30% van de mensen heeft een jaar na het scheuren van de enkelband nog last van een instabiel gevoel. Enkelinstabiliteit kan gepaard gaan met zwelling en geeft een onzeker gevoel tijdens het lopen en sporten. Naast zwelling is stijfheid een klacht die bij zwakke enkels hoort.

Sporttape tijdens het sporten

Er zijn sporters die het fijn vinden om tijdens het sporten de enkels “vast te zetten” met de bekende witte, niet elastische, sporttape. Beweging is bijna niet mogelijk. Dit geeft de sporter een zeker gevoel. Na het sporten moet deze tape weer worden verwijderd.

Algemene stabilisering van de enkel: 8-figuur met CureTape®

enkel-instabiliteitBinnen het Medical Taping Concept kennen wij een enkeltape die erg goed inzetbaar is bij zowel enkelinstabiliteit, als ook preventief tijdens het sporten. Voordeel van deze tapetechniek is dat de tape een paar dagen blijft zitten en dat douchen geen probleem vormt. De tape zorgt tevens voor pijndemping, vochtafvoer en functieverbetering.

Als het voetgewricht instabiel is, kan een tape worden aangelegd die een ondersteunend effect geeft en bovendien de proprioceptie van het voetgewricht stimuleert. Het gewricht krijgt via de zenuwbanen een signaal om niet te verzwikken. De tape voelt als een tweede huid en wordt niet als storend ervaren.

De tape toepassing heeft de vorm van een 8 en kan, afhankelijk om welke vorm van instabiliteit het gaat, ter ondersteuning vanaf mediaal of lateraal worden aangelegd.

Bij een mediale verstuiking adviseren wij de onderstaande 8-tape toe te passen. Let daarbij op dat CureTape zonder rek wordt aangebracht, maar wel over de ligament structuren van de enkel maximale rek gebruiken.