medicaltaping

Wat is Cupping?

Cupping is een behandelwijze die zijn traditie vindt in Oosterse geneeswijzen en al duizenden jaren oud is.

In het Oosten en Midden-Oosten wordt Cupping gebruikt om meridianen en acupunctuurpunten te behandelen waardoor de doorbloeding in spieren en weefsels sterk verbetert en het stagnaties in de energiedoorstroming (Qi, spreek uit: Tsji) opheft.

Cupping dringt diep door tot in de bindweefsellaag, dat zich om spieren en gewrichten bevindt. Ook het gebied tussen de wervels kan ‘losgetrokken’ worden, wat masserend moeilijk is.

Door de negatieve druk in de plastic cups word de afvoer van verhard vetweefsel bevorderd.

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen af te voeren, met als gevolg een algehele ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale glazen bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht.

Met het opheffen van energieblokkades kan cupping effectief worden toegepast bij onder meer:

  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Hoofdpijn, migraine en duizeligheid
  • Rug- en schouderklachten
  • Pijnlijke menstruatie
  • Maag – en darmklachten
  • Zwakke spijsvertering
  • Fybromyalgieklachten
  • Chronische pijnklachten zoals stress en overbelasting
  • Chronische verkoudheid en astma, hoest en beginnende griep

Vooral bij bij schouder- en nekklachten door stress, spanning, migraine, rugklachten en spier- en gewrichtspijnen is Cupping zeer effect en snel merkbaar. Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt en bindweefselverslakking opgeheven.

Na een Cuppingbehandeling voelt men zich mentaal en fysiek een stuk beter!

Wat kun je verwachten van de behandeling?

Na een voorbereidende, ontspannende massage worden de cups op de, met olie ingesmeerde huid geplaatst. De bokaaltjes worden vacuüm gezogen waardoor de bloedsomloop plaatselijk wordt gestimuleerd. Via diverse technieken, afhankelijk van de klachten, worden de cups voortbewogen. Hierdoor wordt een diepe doorbloeding verkregen over het volledig behandelde gebied.

Hoe werkt Cupping?

Cupping is gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen. De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën. Het lichaam wordt eerst in gemasseerd met massageolie, waarna er cups aangebracht worden op strategische gekozen plaatsen. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft.

Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op binnen de cellen. Als je dus pijn ervaart impliceert dit een blokkade in de energiestroom van een deel van het lichaam.

Toxines – in spieren en gewrichten – worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken, wat voor verdere blokkades en ongemakken kan zorgen. Door gebruik te maken van cupping kunnen de gifstoffen aan het huidoppervlak worden gebracht zodat het voor het lichaam veel eenvoudiger wordt om deze te verwijderen.

Goed om te weten is dat na een cuppingmassage op de plek van behandeling een duidelijke verkleuring te zien is. Dit is een normaal verschijnsel. De verkleuring wordt veroorzaakt door de intense doorbloeding van het weefsel. De kleur van de plek kan verschillen van rood tot diep paars. De resterende rode/paarse plek is alleen een cosmetisch verschijnsel: het doet geen pijn en de roodheid zal na een paar dagen weer verdwijnen.

Cupping werkt zeer ontspannend en geeft verlichting.

AANVULLEND: Olympische Spelen 2016

cuppingOok topatleet Michael Phelps, de meest gedecoreerde Olympiër aller tijden en zwemt al 16 jaar aan de top is overtuigt van het effekt van cupping, hij ervaart een snellere bloedsomloop waardoor spieren sneller herstellen van een inspanning na een wedstrijd.