Wat is echografie?

Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven via een apparaat het lichaam doordringen en reflecteren op de scheidingslijnen tussen harde en zachte oppervlakken. Door training in het aflezen van deze beelden kan een therapeut door deze reflecties (die bestaan uit verschillende golflengtes) bepalen of er afwijkingen zijn van bepaalde structuren, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. Het meest bekende voorbeeld van echografie (echoscopie) is het maken van een zwangerschapsecho. Deze beeldvormende techniek kan echter ook binnen de fysiotherapie toegepast worden. Het kan uitkomst bieden bij het stellen van een juiste diagnose.

Het apparaat bevat een probe (ook wel transducer genoemd). Dit is het kleinere apparaat wat op het lichaam geplaatst wordt en wat de geluidsgolven uitzendt en de reflecterende informatie doorstuurt naar een computer, zodat er een beeld gevormd kan worden.
Het voordeel van deze beeldvormende techniek is dat de therapeut precies weet wat er zich binnenin uw lichaam af speelt. Een voorbeeld hiervan is dat de therapeut dan weet of er een verkalking in de schouderpees zit of niet. Dit is belangrijk voor het opzetten van een aansluitend behandelplan.

Daar waar de klassieke fysiotherapeutische testen van het bewegingsapparaat (soms) te kort schieten, is echografie in onze praktijk inmiddels niet meer weg te denken voor accurate en efficiënte diagnostiek

echografie

Hoe ziet een behandeling echografie eruit?

Voordat de fysiotherapeut een echo overweegt, zal hij/zij eerst een anamnese (vraaggesprek) afnemen en een lichamelijk onderzoek doen. Wanneer nodig kan daarna een echo gemaakt worden.
Voordat de probe op de huid geplaatst wordt, wordt de huid lokaal ingesmeerd met gel. Dat voorkomt dat er luchtbellen ontstaan. Vervolgens zal de therapeut de verschillende structuren in beeld brengen en een conclusie trekken.
Het onderzoek is niet pijnlijk en ook niet schadelijk. Ook maakt het geen hoorbaar geluid. De geluidsgolven hebben namelijk een hoge frequentie die voor mensen niet hoorbaar is.

Wat te diagnosticeren met echografie

  • Spieren (scheuren, littekens, kalkneerslag)
  • Pezen (scheuren, degeneratie, kalkneerslag)
  • Slijmbeurzen (ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag)
  • Gewrichtsbanden (scheuren, verdikkingen)
  • Meniscus (oppervlakkige scheuren, cystes)
  • Botten (losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven)
  • Zenuwen (ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel)

Wat kost het?

Wij rekenen geen extra kosten voor uw onderzoek. Het is onderdeel van uw fysiotherapie behandeling. Momenteel bestaat er nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Maar wie weet komt daar in de toekomst verandering in.

Niet verzekerd voor fysiotherapie?

Als u aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie wordt een echografisch onderzoek betaald indien: Het onderzoek wordt uitgevoerd na een verwijzing door een arts, wij kunnen in dat geval een eenmalig fysiotherapeutisch consult bij uw zorgverzekeraar declareren.

Het onderzoek geschiedt als onderdeel van een behandelperiode, er wordt wel een behandeling fysiotherapie gedeclareerd.