medicaltaping

Zweepslag en Medical Taping

Wat is een zweepslag?

Zweepslag is een van de meest voorkomende sportblessures. Een zweepslag is een spierblessure die meestal voorkomt in de kuitspier. Bij een zweepslag kan het gaan om een klein scheurtje in de spier tot zelfs een volledige ruptuur. Kenmerkend bij het oplopen van deze blessure is dat de meeste mensen een knappend geluid horen bij het oplopen van deze blessure, tegelijkertijd voel je vaak een scherpe / brandende pijn in de kuit.

Waardoor ontstaat een zweepslag?

Meestal ontstaat de spierscheuring door een explosieve beweging tijdens het sporten, maar ook bij alledaagse inspanningen zoals bijvoorbeeld fietsen of wandelen kan een zweepslag ontstaan. Je vergroot de kans op een zweepslag door te gaan sporten zonder opgewarmde spieren. Tijdens een zweepslag voelt men een scherpe heftige pijn en vaak kan men niet meer op het been staan. Bij de scheuring ontstaat een zwelling en een bloeduitstorting. Op de plek van het scheurtje is vaak een kuiltje voelbaar. Zweepslag staat in de top 10 van sportblessures en herstel van een spierscheuring kan zomaar 3 tot 6 weken duren!

Sneller herstellen met CureTape

In het herstelproces van een zweepslag kan de fysiotherapeut veel voor zijn cliënt betekenen door een Medical Taping behandeling toe te passen met CureTape. De fysiotherapeut kan vrij snel na het oplopen van een zweepslag de behandeling met CureTape toepassen. Hierdoor vermindert de zwelling en daarnaast wordt pijnvrij bewegen mogelijk, waardoor het herstelproces zal versnellen. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk om de Medical Taping behandeling te laten uitvoeren door een ervaren therapeut. Tijdens het aanbrengen van de tape moet je direct het verschil ervaren. Wanneer de pijn niet veel minder wordt, dan is het goed mogelijk dat de CureTape iets verplaatst moet worden. Het is erg belangrijk om tijdens de behandeling goed te luisteren en te testen. De fysiotherapeut weet uit ervaring welk resultaat te behalen is met de Medical Taping.

zweepslag