medicaltaping

Borstkanker en Medical Taping

1 op de 9 vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Ondanks het feit dat het aantal borstkankerpatiënten jaarlijks toeneemt, neemt de sterftekans jaarlijks met 5% af. Reden hiervoor is dat de voorlichting is verbeterd en dat er nieuwe behandelmethodes voor borstkanker zijn bijgekomen.

Afhankelijk van het soort borstkanker zijn er diverse behandelmogelijkheden zoals chirurgie, radiotherapie en chemotherapie.
Tijdens het behandelproces, maar ook later kunnen er bijwerkingen optreden. Medical Taping kan dan vaak succesvol toegepast worden.

Borstkanker complicaties en behandelmogelijkheden met CureTape

Tijdens of na de behandeling van borstkanker komen regelmatig complicaties voor. Hieronder worden de meest voorkomende complicaties bij de behandeling van borstkanker genoemd. Veel borstkanker complicaties zijn te behandelen met CureTape.

Seroomvorming bij chirurgie

De meest voorkomende complicatie na een borstoperatie is seroomvorming. Een seroom is een ruimte gevuld met vocht dat ontstaat bij het litteken van de operatie. Meestal verwerkt het lichaam het vocht zelf, maar doordat de lymfeknopen zijn verwijderd kan dat problemen geven.

Een oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut kan het seroomvocht afvoeren door drainage handgrepen en het aanleggen van een Lymftape zoals op foto 1.

Foto 1 Foto 1
Foto 2 Foto 2

Radiotherapie en bindweefselschade

Door radiotherapie (bestraling) ontstaan blokkades in het bindweefsel en spreekt men over fibrosering van het weefsel, de huid voelt niet meer soepel aan. Bij een oedeemarm is het aan te raden om eerst het litteken te behandelen door eerst het litteken en het weefsel erom heen te mobiliseren, te draineren en dan te tapen.
Mobiliseren doe je aan de borstzijde door een raster van CureTape stroken aan te leggen (foto 2) en aan de achterzijde smalle CureTape stroken over de flanken aan te leggen (foto 1). Hierdoor zal een fasciale verschuiving van het weefsel ontstaan waardoor de afvoer van het vocht beter verloopt. Ook zal het litteken mooier genezen en wordt het fibrotisch weefsel aanmerkelijk zachter. Zelfs verschrompeld littekenweefsel (na bestraling) verbetert onder invloed van LymfTaping.
LymfTaping is een 24 uurs behandelmethode. Door de tape op een gerekte huid aan te leggen ontstaan er in de neutrale positie “convolutions” (golfjes). De huid wordt gelift en er ontstaan drukverschillen tussen de verschillende aangelegde tapes waardoor de fasciale structuren worden gestimuleerd en vochtafvoer en pijndemping als effect optreden.

Oedeemarm na okselklier verwijdering

Na een okselklier verwijdering kan vrijwel direct of op lange termijn lymfoedeem in een arm ontstaan. Ook hierin kan LymfTaping een positieve bijdrage leveren in het proces van vochtafvoer.

De stroken CureTape kunnen een verbinding maken naar de kant van het lichaam waar nog wel lymfeklieren aanwezig zijn, het oedeemvocht wordt dan langs deze CureTape stroken in die richting afgevoerd (anastomose).

curetape

Pijn en bewegingsbeperking

Een veel voorkomende klacht door radiotherapie is dat een patiënt pijn en bewegingsbeperking heeft in schouder en of arm. Ook hierbij kan een therapeut door middel van verschillende Medical Taping technieken verlichting van klachten geven.