medicaltaping

MTC Medical Taping Concept

MTCSinds 27-01-2015 ben ik ook MTC therapeute.

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Er zijn verschillende soorten tape (Curetape, Kinesiotape, X-tape) met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie. In deze praktijk werken wij uitsluitend met Curetape ivm met de betere kwaliteitsgarantie. Het uitgangspunt hierbij is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.

De stugge tape die in die tijd voor handen was en gebruikt werd om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, had dit effect niet. Er werd toen onderzoek gedaan naar een tape die lijkt op de menselijke huid. Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.

Voor wat voor klachten is medical taping geschikt?

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical taping is dus enorm veelzijdig. Ikzelf ben echter voor alle aspecten van de tape geschoold, vraag naar de mogelijkheden in de praktijk bij LVN Fysiotherapie en Coaching.

Wat voor tape wordt er gebruikt?

Bij medical taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken of met de haarrichting mee trekken.

Er zijn meerdere merken tape en de gebruikte soort zal per therapeut verschillen. In deze praktijk werken wij uitsluitend met Curetape ivm met de betere kwaliteitsgarantie. Tegenwoordig zijn er ook goedkope imitatiemerken op de markt te vinden. Let dus op als je naar een echt product zoekt.

Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.